R
áda zkouším nové věci. A když jsem na instagramu objevila Maju Vase, čokoládovou královnu z Dánska, musela jsem některé z jejich receptů vyzkoušet. Měla jsem doma nějaké přebytky ovoce a chuť na něco svěžího, tak jsem se pustila do nepečeného cheesecaku. Pouzměnila jsem recept, abych použila, co jsem měla zrovna doma a vyšel z toho jednoduchý, svěží a dokonalý cheesecake, který je hop šup hotový. Pak už stačí jen vyčkat, než v lednici ztuhne. To je asi ta nejtěžší část.
1 cheesecake o průměru 20 cm.
Na korpus.
200 g oříšků (já použila mix kešu a mandlí)
75 g másla
(1 lžíce cukru)
Na krém.
3 plátky želatiny
100 g citronové šťávy (asi ze 3 citronů)
150 g bílé čokolády
150 g mascarpone
100 g cukru
150 ml smetany ke šlehání
ovoce a jedlé květy na dozdobení
1 Na korpus rozpusťte máslo a nechejte chvíli odstát, ať vychladne. Oříšky (popřípadě i s cukrem) rozmixujte najemno a smíchejte s roztopeným máslem. Dno dortové formy vyložte pečícím papírem, vsypte oříškovou směs vtlačte jak na dno, tak i na boky a uhlaďte. Dejte chladit do lednice.
2 Želatinu dejte nabobtnat do studené vody. Přiveďte k varu citronovou šťávu, odstavte z plotny a přidejte nabobtnanou želatinu a promíchejte.
3 Ve vodní lázni rozpusťte bílou čokoládu. Smetanu přiveďte téměř k varu a přelijte ji přes rozpuštěnou čokoládu. Tyčovým mixérem rozmixujte dohladka.
4 Mascarpone vyšlehejte s cukrem, přilijte citronové želé a bílou čokoládu a promixujte. Nalijte na vychlazený korpus a dejte do lednice na 2-3 h vychladit. Poté dozdobte ovocem a jedlými květy a servírujte.