Batátová polévka s pečenou paprikou

M
ilujeme polévky. Hlavně pak ty poctivé zeleninové, krémové tak, že v nich stojí lžička, které s krajícem chleba vystačí jako plnohodnotný oběd. A právě taková je i tato polévka. Nejdříve jsem byla k té kombinaci skeptická, ale musím přiznat, že od listopadu, kdy tento recept vznikl, jsem ji vařila už několikrát. Je mírně nasládlá, voní po kokosu a pečené paprice a s chilli tvoří dokonalou harmonii chutí.

Recept vznikl pro únorové číslo časopisu Nové proměny bydlení.

2-4 porce.

1 batát
1 červená paprika
1 červená cibule
2 stroužky česneku
1 lžička sladké papriky
½ lžičky chilli
2 lžíce olivového oleje
200 ml kokosového mléka
200 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru

Troubu předehřejte na 200 °C. Batát pořádně omyjte, a i se slupkou nakrájejte na větší kostičky. Červenou cibuli oloupejte a spolu s paprikou nakrájejte na větší kostičky. Ve větší míse smíchejte nakrájenou zeleninu, zakápněte olivovým olejem, přidejte sladkou papriku, česnek a pořádně osolte. Vysypte na plech vyložený pečícím papírem a pečte asi 30 minut do změknutí.

 2 Upečenou zeleninu spolu s kokosovým mlékem a vývarem rozmixujte dohladka. Dochuťte chilli a už jen lehce provařte. Podávejte s pečenými krutony.

Leave a Reply